Elevii si profesorii nu stiu daca anul scolar va incepe la 15 septembrie

Premierul Calin Popescu Tariceanu a raspuns public, miercuri, sindicatelor din invatamant, care au anuntat boicotarea deschiderii anului scolar. In opinia sefului Executivului, cererile cadrelor didactice sunt nerealiste. Tariceanu a precizat ca, atunci cand solicita cresteri salariale, dascalii ar trebui sa ia in calcul si sporurile de care beneficiaza.

Premierul a facut si o propunere: Executivul nu le poate oferi cadrelor didactice decat o marire salariala de 14 procente.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, la dialogul cu sindicatele din educatie, reprezentantii executivului au propus pentru anul viitor o crestere salariala in doua etape care totalizeaza 14%.

„Tinand cont ca avem o inflatie care anul acesta probabil va atinge 6%, dar anul viitor va fi si mai mica, prin aceasta majorare putem spune ca veniturile vor creste substantial”, a mentionat premierul, care a adaugat ca la salariul de baza vor fi adaugate sporurile de care beneficiaza cadrele didactice.

„Prin programul de guvernare, Guvernul s-a angajat sa majoreze salariile bugetarilor, in perioada 2005-2008, cu 60%. Suntem practic la jumatatea drumului.

Avand in vedere majorarea salariala care va avea loc in anul 2007, daca convenim asupra procentului de 14%, ar ramane sa facem in anul 2008 inca o majorare de 18% si in acest fel ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus”, a declarat Tariceanu.

Totodata, premierul a afirmat ca asteapta “o contrapropunere” din partea sindicatelor din invatamant la oferta avansata marti de comisia guvernamentala de negociere. El a adaugat ca doreste ca aceste cereri sa fie sustenabile si rezonabile din punct de vedere economic.

De altfel, tot miercuri, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca scoala va incepe pe 15 septembrie. Seful statului a anuntat ca anul scolar va incepe la timp, indiferent de conditiile igienico-sanitare si de stadiul reparatiilor.

Totusi, sindicalistii din invatamant il contrazic pe presedintele Basescu. Marius Nistor, presedintele Federatiei Spirtu Haret a precizat, intr-o declaratie consemnata de Realitatea TV, ca “in mod cert, in data de 15 septembrie, cadrele didactice vor participa la mitingul organizat de cele trei federatii – FSLI, Spiru haret si Alma Mater.

Cadrele didactice care nu vor participa la miting nu vor participa nici la festivitatile de deschidere a anului scolar. E o forma de protest, o palma morala data politicienilor, inclusiv lui Traian Basescu, pentru felul in care au inteles sa garanteze respectarea acordului semnat de Tariceanu” – a concluzionat Nistor.

HotNews.ro, D. Mihai, 13 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.like la pagina pentru a continua!