De ce merita sa-ti cumperi un Chromebook?

p_196274_760x420-00-65

Chromebook-ul este un produs relativ nou pe piata din Romania si inca nu a fost descoperit pe deplin.

Acest dispozitiv conceput de Google nu doar ca scurteaza distanta dintre laptop si tableta, dar reuseste sa exploateze la maximum facilitatile contului de Google.

In SUA, Chromebook-urile au avut o ascensiune fulgeratoare pe piata, tinand cont ca au aparut abia in urma cu vreo cinci ani.

Chromebook-urile sunt de regula mult mai ieftine decat laptopurile standard, iar acesta este unul dintre motivele pentru care americanii le cumpara in numar mare pentru dotarea scolilor si facultatilor.

Insa in afara SUA, Chromebook este inca un dispozitiv insuficient inteles.

Ce este si ce nu este un Chromebook?

Chromebook

Sursa foto: store.hp

Un Chromebook este un laptop usor, cu autonomie mare si care ruleaza Chrome OS (sistemul de operare produs de Google). Tehnic vorbind, Chromebook este un ”thin client”, adica un calculator de mici dimensiuni care stocheaza datele in cloud si foloseste intens conexiunea la internet.

Chromebook este conceput de Google, insa nu este produs exclusiv de Google. De fapt, Chromebook este numele unei familii de laptopuri care au in comun faptul ca ruleaza Chrome OS. Sunt construite de cei mai cunoscuti producatori de pe piata de profil: Acer, DELL, Toshiba, Samsung, Asus, Lenovo, HP si, evident, Google.

Sistemul de operare Chrome OS este definitoriu pentru Chromebook. Fiind bazat pe kernelul de Linux (ca si Android-ul de altfel), Chrome OS este cat se poate de stabil si de eficient cu resursele hardware, plus ca este ferit de majoritatea virusilor. De altfel, un astfel de laptop vine cu un sistem de protectie impotriva virusilor. Chrome OS foloseste aplicatiile contului de Google pentru actiunile de baza, precum vizualizarea si editarea diferitelor tipuri de fisiere, deci nu este nevoie sa instalati numeroase software-uri, asa cum cere Windows-ul, de exemplu. Pentru asta, Chromebook va folosi aplicatiile de web, care sunt gratuite. Fisierele se pot edita si offline, iar sincronizarea se face ulterior.

Evident, un Chromebook foloseste ca browser Google Chrome, caruia i se pot adauga extensii pentru a accesa direct aplicatiile. Magazinul Chrome ofera sute de aplicatii si extensii pentru descarcare, la fel cum Play Store ofera aplicatii pentru Android. Dintre aplicatiile cele mai utilizate amintim Google Docs, Evernote, VLC, Soundcloud, Telegram, Word Online WhatsApp, Outlook, Dropbox sau Team Viewer.

Deocamdata, in Romania este disponibil doar HP Chromebook, prin oferta Orange. Cu un display de 11,6 inci, HP Chromebook cantareste doar 1,28 kg si are o autonomie de pana la 9,5 ore. Pretul este de 299 de euro fara abonament, sau 99 de euro cu abonament de 24 de euro pe doi ani, care include 16 Gb trafic lunar 4G+ și nelimitat noaptea. La cumparare primiti spatiu de stocare in cloud 100 Gb de la Google, si inca 25 de la Orange.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: