Merita sa cumparam actiunile bancilor romanesti?

Ca şi cele ale companiilor energetice, acțiunile celor patru bănci cotate la Bursa de Valori București oferă câștiguri anuale în general mici. Banca Transilvania este singura care se evidențiază în acest pluton. Managementul bun şi rezultatele financiare pozitive din fiecare an au făcut că acțiunile băncii să performeze în ultimii ani. Cum arata însă din punct de vedere acțiunile băncilor românești?

BRD Group Societe Generale
Timp de an şi jumătate (martie 2011 – noiembrie 2012) în care BRD s-a aflat pe un trend descendent care i-a înjumătăţit valoarea. De la sfârșitul lui 2012 şi până în prezent, cotațiile băncii s-au învârtit in jurul valorii de 8-9 lei. Micile tentative de a sparge acest canal au eșuat pe rând. In prezent, BRD evoluează în apropiere de rezistenţa de la 8 lei, pe volume mici, şi nu pare să ne ofere perspective interesante de creștere pe termen scurt. Triunghiul ușor ascendent pe care îl vedem format pe cotațiile ultimului an şi jumătate pare să îşi aibă finalitatea în același canal de trend de mai sus.

Deschide cont de actionar la bursa AICI !

Până în momentul în care BRD nu va sparge una dintre cele doua rezistente, pe volume mai însemnate, vom avea o evoluție laterală, într-un range de 10-15%. Personal nu as achiziționa în acest moment acțiuni BRD, din cauza randamentulului slab. Rămâne sa vedem în ce măsura Banca va reveni în acest an pe profit şi cât de mare va fi acesta, în condițiile în care BRD se confruntă încă cu o rata mare a creditelor neperformante. Daca situația financiara se va îmbunătăți substanțial, vom vedea mai mult ca sigur o spargere a trendului şi o depășire a prețului de 10 lei pentru o acțiune.

Banca Transilvania

Acțiunile Banca Transilvania (TLV) se afla de doi ani pe un trend continuu ascendent. Practic, în acest interval emitentul a dublat valoarea unei acțiuni la Bursa, în condițiile în care acționarii au primit în fiecare an un număr generos de acțiuni gratuite în contul profitului obținut de bancă. Predicțiile mele din urma cu o luna s-au confirmat şi, în acest moment, TLV se afla la un pas de a atinge valoarea de 2 lei pentru o acțiune, valoare pe care nu a mai atins-o din luna mai 2010. Graficul arata că TLV tocmai a spart triunghiul ascendent format pe trendul ultimilor doi ani, ceea ce ar putea aduce creste însemnate pe termen scurt. Data de 30 mai este data de referință pentru acționarii care doresc să profite de distribuirea de acțiuni gratuite, după care vom avea o corecție a cotațiilor Băncii Transilvania, egala cu valoarea majorării de capital.

Deschide cont de actionar la bursa AICI !

Dacă credeți că TLV v-ar putea aduce un mic profit în acest interval de doua săptămâni, puteți întra acum la cumpărare şi, fie să încasați acțiunile gratuite, fie să vindeți înaintea datei de înregistrare şi să vă mulțumiți cu castingul obținut. În cazul în care nu vreți să riscați, sfatul meu este să așteptați până pe 2 iunie şi să profitați de corecția acțiunilor după data ex-dividend, când veți putea cumpăra mai ieftin acțiuni TLV.

Erste Bank

După o scădere abrupta generata, în mare parte, de situația politica internațională incertă, acțiunile Erste Bank au evoluat în ultimele două luni într-un range de maxim 10%. Acest amănunt nu ar genera emoții dacă graficul nu ne-ar arăta că începând din martie acțiunile EBS au ieșit din trendul general pozitiv pe care l-au urmat de la sfârșitul anului 2011! Investitorii nu par însă sa ia în calcul acest amănunt, având în vedere că evoluția laterală a Erste are loc pe volume mici, așadar nu avem panică în piață. Totuși, dacă situația se va prelungi şi nu vom avea știri pozitive din partea Erste, s-ar putea să vedem încă o corecție în viitorul apropiat. Peste o săptămână vom trece de data de înregistrare pentru dividende şi atunci vom mai vedea mai mult că sigur o corecție de 6-7% generata de aceasta. Evoluția EBS, corelată cu o scădere sub pragul psihologic de 100 de lei pentru o acțiune, ar putea genera emoție în piață şi, inevitabil, un sell-off, care paradoxal ar putea să facă bine acțiunii EBS. La un preț cu 20-30% mai mic, emitentul ar putea deveni mult mai atractiv şi, în funcție de sentimentul pieții, am putea vedea un număr important de compărători în piață, care să readucă EBS către maximele de la începutul anului.

Banca Comercială Carpatica

Timp de aproape doi ani, acțiunile Băncii Comerciale Carpatica s-au aflat pe un trend pozitiv, dublându-şi valoarea. Jumătate din câştig a fost realizat însa în doar o lună (decembrie 2012 – ianuarie 2013), după care BCC a evoluat lateral în jurul cotației de 0.05 lei, timp de 8 luni. Creșterea începută în august 2013 s-a finalizat la începutul lunii ianuarie cu o corecție de 20% şi o străpungere în jos a triunghiului ascendent. In ultimele trei luni, BCC a evoluat in zona 0,06 – 0,066 si se pare că, în curând vom afla si deznodământul acestei situații. Rămâne de văzut daca acțiunea va străpunge şi sus sau în jos pe volume mari triunghiul format în ultimele trei luni. Daca acest lucru nu se va întâmpla, vom continua evoluția laterala în jurul valorii de 0,065 lei.

Deschide cont de actionar la bursa AICI !

Personal, nu sunt un fan al acțiunii BCC. Avem o bancă mică, românească, cu un management cu mentalitate autohtona, iar acțiunile sunt deseori sursa speculativă, ceea ce le face prea imprevizibile. Nu recomand deținerea acestui titlu în portofoliu, şi în nici un caz pe termen lung. Să nu uităm că, în perioada 2010-2012, acțiunile BCC au scăzut de la 0,12 lei la sub 0,04 lei!

Sursa: http://bvbescu.ro/


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: