5 motive pentru a cumpara actiuni Romgaz

5268f303b340eOferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se va desfasura in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor in primele cinci zile, care beneficiaza de un discount de 5%.

“Estimam un randament al dividendului de 12,3%, la pretul minim din oferta”, spun analistii casei de brokeraj Tradiville.

Un alt punct de atractie al ofertei Romgaz mentionat de acestia este ca societatea de stat reprezinta cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est. De asemenea, compania este un beneficiar direct al liberalizarii pietei gazelor din Romania, al caror pret urmeaza sa se scumpeasca de aproape trei ori in urmatorii sase ani.

Analistii Tradeville scot in evidenta si productia stabila, cu potentiala expunere la zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale. In plus, compania are marja de profitabilitate ridicata (29% in 2012) si o situatie financiara solida (lichiditati de peste 2 miliarde lei fara datorii), subliniaza analistii.

Listarea S.N.G.N. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est , se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite le permite investitorilor sa se concentreze asupra revirimentului economiilor dezvoltate, iar stabilitatea macroeconomica locala pozitioneaza actiunile romanesti pentru noi cresteri.

Oferta este una dintre cele mai asteptate de la BVB din ultimii ani, Romgaz fiind in 2012 cea mai profitabila companie de stat. Cu o productie de 5,66 miliarde mc de gaze naturale anul trecut, compania acopera 41,7% din necesarul de consum din Romania. Potrivit consultantului independent DeGolyer&MacNaughton, Romgaz detinea la 30 iunie 2013 rezerve nete de 62,1 miliarde mc, care i-ar asigura productia pe urmatorii 11 ani, precum si rezerve probabile de 14 miliarde mc.

De asemenea, compania a semnat acorduri petroliere si parteneriate pentru explorarea unor perimetre on-shore din Romania, Slovacia si Polonia, avand o rata traditionala de succes de 66% pentru explorarile finalizate. Activitatii de productie i se adauga importul si inmagazinarea subterana a gazelor naturale, pe segmentul din urma Romgaz fiind cel mai mare operator local, cu o cota de piata de 90% in 2012.

Investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania, proces menit sa alinieze pretul gazelor produse intern la costul celor importate, in acord cu cerintele Fondului Moneta International. Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% pana in 2019, potrivit unor calendare defalcate pentru consumatorii industriali, respectiv casnici si producatori de energie, fapt care poate compensa cu usurinta tendinta descendenta pe care s-au inscris productia si consumul de gaze in ultimii ani.

Mai mult, consumatorii industriali vor fi expusi unui calendar mult mai accelerat de crestere a preturilor, termenul limita in cazul acestora fiind 2014, ceea ce se va traduce intr-un impact pozitiv imediat asupra veniturilor Romgaz .

Situatia financiara a companiei este deosebit de buna, multumita stabilizarii productiei in ultimii ani (la o scadere medie anuala de 0,8% in 2008-2012, fata de -8,2% in 1990-2002) si controlului riguros al cheltuielilor operationale, care au condus la marje nete de profitabilitate in crestere, pana la aproximativ 29% in 2012.

“Desi ne asteptam la plafonarea acestora in viitorul apropiat si am modelat o scadere usoara pentru urmatorii ani, in contextul unei performante mai slabe a segmentului de import (care genereaza circa 27% din vanzari) si a unor cheltuieli mai ridicate pentru investitii, estimam ca pe termen lung marjele de profit se vor mentine la media companiilor comparabile”, spun analistii Tradeville. In plus, Romgaz se bucura de un bilant solid, fara imprumuturi pe termen lung si cu lichiditati de 2,3 miliarde lei la 30 iunie 2013, dublul profitului pentru anul trecut.

“Consideram ca potentialul companiei de a genera fluxuri substantiale de numerar poate sustine atat planul de investitii in explorare si productie anuntat pentru intervalul 2013-2015, cat si plata dividendelor consistente la care sunt obligate prin lege companiile de stat. In prezent, rata de distributie este 85% din profitul net, astfel incat dividendul estimat de noi pentru anul viitor ar aduce un randament brut de 12,3% la pretul minim din oferta”, adauga analistii.

Plecand de la estimarea dividendelor pe care Romgaz le-ar putea distribui in anii urmatori, acestia au calculat valoarea intrinseca a actiunilor Romgaz la 25,7 lei, ceea ce ii indreptateste sa urmareasca un pret tinta de 28,8 lei pe un orizont de 12 luni.

Grad de subscriere mai mic de la Nuclearelectrica?

“Data fiind marimea ofertei, este posibil ca gradul de suprasubscriere sa fie mai redus decat in IPO-ul Nuclearelectrica, ceea ce ar implica un pret final in apropierea limitei inferioare de 24 lei, lasand loc unui potential de apreciere pana la pretul nostru tinta de pana la 20%”, estimeaza analistii.  Oferta Publica Initiala (IPO) a Romgaz a inceput marti, 22 octombrie 2013, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat prospectul pentru operatiune in data de 18 octombrie.

Pretul orientativ de vanzare a fost stabilit intre 24 si 32 de lei pe actiune, ceea ce reprezinta un interval de pret, intre 7,38 si 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentand o actiune. In prima zi de oferta publica pentru Romgaz, 16% din transa aferenta retailului a fost subscrisa, iar cel mai probabil pana la final se va ajunge la o suprasubscriere, a declarat Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.